Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι συγκλονιστικά:


Πάνω από 200 ασθένειες

διασπείρονται μέσω των τροφίμων και σκοτώνουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο.

Δυο εκατομμύρια θάνατοι

συμβαίνουν ετησίως από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού.

Η ακαταλληλότητα των τροφίμων

μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές σε χρόνια προβλήματα υγείας.

Η παγκοσμιοποίηση

κάνει την ασφάλεια των τροφίμων πιο περίπλοκη διαδικασία, επειδή δίνονται πολλές ευκαιρίες για την μόλυνσή τους όπως για παράδειγμα κατά την μεταφορά τους.

Το τρόφιμο επηρεάζει

σημαντικά την οικονομία μιας χώρας και την κοινωνία για αυτό η ασφάλειά του είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Μοριακός Έλεγχος Προϊόντων μπορεί να εντοπίσει μικρόβια, βακτήρια, μύκητες, ιούς, μεταλλαγμένα, τοξίνες, ορμόνες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά καθώς επίσης και να διαπιστώσει αν το προϊόν είναι βιολογικό, νοθευμένο, ληγμένο ή αλλοιωμένο, κατάλληλο για κατανάλωση ή χρήση κλπ.

Το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνουμε μπορούν να ελεγχθούν με Μοριακό Έλεγχο.
Οτιδήποτε τρώμε, πίνουμε ή χρησιμοποιούμε (πχ καλλυντικά), είτε είναι χύμα είτε συσκευασμένο, μπορεί να ελεγχθεί ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια χρήσης του και η ποιότητά του. Βασικά όμως είναι εκείνα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.

Ιδιαίτερα για κάτι που χρησιμοποιείται συχνά, πχ το νερό, το λάδι, το γάλα κλπ. ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καλλυντικό ή φάρμακο ή για κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείται από παιδιά ή πάσχοντες, ο έλεγχος είναι σημαντικός.

«Το τελικό προϊόν πρέπει να ελέγχεται πρώτα από όλα, γιατί αυτό είναι που θα φάει το παιδί και η οικογένειά μας, μετά οι διαδικασίες, οι συσκευασίες, τα μεμονωμένα συστατικά ... », μας εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος μοριακός βιολόγος και επικεφαλής της Υπηρεσίας Μοριακού Ελέγχου.