
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι συγκλονιστικά:
Πάνω από 200 ασθένειες
Δυο εκατομμύρια θάνατοι
Η ακαταλληλότητα των τροφίμων
Η παγκοσμιοποίηση
Το τρόφιμο επηρεάζει
Ο Μοριακός Έλεγχος Προϊόντων μπορεί να εντοπίσει μικρόβια, βακτήρια, μύκητες, ιούς, μεταλλαγμένα, τοξίνες, ορμόνες, φυτοφάρμακα, αντιβιοτικά καθώς επίσης και να διαπιστώσει αν το προϊόν είναι βιολογικό, νοθευμένο, ληγμένο ή αλλοιωμένο, κατάλληλο για κατανάλωση ή χρήση κλπ.
Το σύνολο των προϊόντων που καταναλώνουμε μπορούν να ελεγχθούν με Μοριακό Έλεγχο.
Οτιδήποτε τρώμε, πίνουμε ή χρησιμοποιούμε (πχ καλλυντικά), είτε είναι χύμα είτε συσκευασμένο, μπορεί να ελεγχθεί ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια χρήσης του και η ποιότητά του. Βασικά όμως είναι εκείνα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.
Ιδιαίτερα για κάτι που χρησιμοποιείται συχνά, πχ το νερό, το λάδι, το γάλα κλπ. ή κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καλλυντικό ή φάρμακο ή για κάποιο προϊόν που χρησιμοποιείται από παιδιά ή πάσχοντες, ο έλεγχος είναι σημαντικός.
«Το τελικό προϊόν πρέπει να ελέγχεται πρώτα από όλα, γιατί αυτό είναι που θα φάει το παιδί και η οικογένειά μας, μετά οι διαδικασίες, οι συσκευασίες, τα μεμονωμένα συστατικά ... », μας εξηγεί ο Δρ. Δημήτρης Παναγόπουλος μοριακός βιολόγος και επικεφαλής της Υπηρεσίας Μοριακού Ελέγχου.
